De dwarsfluit – in de klassieke muziek meestal kortweg fluit genoemd – wordt, zoals de naam aangeeft, dwars op de lippen geblazen; de luchtstroom uit de mond staat haaks op de boring van het instrument.

De kleinere en hoger gestemde uitvoering wordt piccolo genoemd, de grotere uitvoeringen altfluit en basfluit. De moderne dwarsfluit, tegenwoordig meestal van metaal, is door Theobald Böhm ontwikkeld uit de traverso (barokfluit) die meestal van hout was.

Een dwarsfluit bestaat uit een smalle, rechte buis met drie onderdelen, namelijk het kopstuk met een lipplaat, het middenstuk met kleppen die door de vingers bewogen kunnen worden en het voetje als extraatje om nog lagere noten te kunnen spelen. Hij wordt bij het spelen dwars naar rechts gehouden. De dwarsfluit heeft een toonomvang van meer dan 3 octaven en is gemaakt in zilver, hout, goud of kunststof.

Hoewel dwarsfluiten meestal van metaal zijn gemaakt, worden ze gerekend tot de houtblazers en niet tot de koperblazers. Het verschil tussen deze twee zit hem namelijk in de manier waarop de klank wordt geproduceerd, en niet in het materiaal van het instrument.

Een fluit huren
Voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar zijn er speciale kinderfluiten. Een goed merk is de kinderfluit van Jupiter.

Deze fluit is een prima oplossing als je nog te klein of nog niet sterk genoeg bent voor een “volwassen” fluit. Met een kinderfluit krijg je een instrument in handen dat goed klinkt en dat tegen een stootje kan. Op deze manier leer je de juiste fluithouding, de juiste stand van de vingers en een goede blaastechniek. Vanaf ongeveer 8 jaar is het mogelijk om op een rechte fluit, eventueel nog met kromme kop te beginnen.

Het huren van een muziekinstrument is óók een praktische manier om te onderzoeken of een bepaald instrument iets voor je is. Dankzij de ervaring die je in de huurperiode opdoet, kun je bij de aankoop van een volgend instrument beter bepalen welk merk en type dwarsfluit het beste bij jou past.

Een fluit kopen
De merken die op mijn advies meestal verhuurd en verkocht worden zijn Azumi en Yamaha. Soms wil je liever direct een dwarsfluit kopen in plaats van huren. Koop is meestal voordeliger dan huren. Ook als je nu al weet dat je na een paar jaar een beter instrument wilt kopen, kan het verstandig zijn eerst een goed startersinstrument aan te schaffen.

Het kopen van een nieuwe dwarsfluit, heeft een aantal voordelen. Een nieuw instrument blinkt je uitnodigend tegemoet. En de fabrieksgarantie op nieuwe fluiten geeft waarschijnlijk ook een goed gevoel. Bovendien spreekt het voor zich dat het een aantrekkelijk idee kan zijn dat je van een fluit de allereerste eigenaar bent. Een nieuwe fluit kost tussen de 500 en 600 euro. Kies je voor een tweedehands fluit, test deze dan liefst eerst samen met mij. De winkelier heeft zo’n instrument dan doorgaans verkregen van een fluitist die zijn instrument heeft ingeruild voor een fluit uit een hogere prijsklasse.