Voordat je definitief besluit fluitles te nemen is het altijd verstandig om eerst een proefles of zelfs een aantal proeflessen aan te vragen. Je krijgt dan een goede indruk van de fluitlessen en je leert tevens Leonie als docent kennen.Voordat je definitief besluit fluitles te nemen is het altijd verstandig om eerst een proefles of zelfs een aantal proeflessen aan te vragen. Je krijgt dan een goede indruk van de fluitlessen en je leert tevens Leonie als docent kennen. Over het kiezen, kopen of huren van het instrument krijg je uitgebreid advies. Het is verder heel belangrijk om fluitmuziek te beluisteren en zelf te ervaren of de klank van de fluit echt bij jou past.

Ieder moment in het jaar kun je starten met fluitlessen. In deze lessen maak je kennis met muziekstijlen als klassiek, pop, funk, latin en jazz en leer je alles over toonvorming, articulatie en motoriek (dus de technische uitleg en mogelijkheden) op het instrument. Daarnaast is samenspel een belangrijk onderdeel van de lessen.

Naast de fluitlessen is het mogelijk lid te worden van een muziekvereniging. De fluit is een instrument dat wat betreft samenspel gemakkelijk gecombineerd kan worden met andere instrumenten.

Fluitlessen voor kinderen

De fluitlessen voor kinderen zijn meestal individuele lessen van 20 minuten in de week, al zijn er de eerste jaren ook vaak duolessen. Later wordt de lestijd veelal uitgebreid naar 30 minuten. In de lessen helpt Leonie jonge, startende leerlingen met het maken van een schema en geeft tips om het studeren leuker en gemakkelijker te maken. Het is zeker aan te raden om als ouder(s) de eerste lessen mee te komen. Plannen is in het begin best moeilijk en het is belangrijk om, zeker in het begin, regelmatig korte periodes te studeren.

Omdat jonge kinderen vaak fysiek nog niet de mogelijkheden hebben om op een grote dwarsfluit te spelen zijn er speciaal voor hen kleinere, lichtere instrumenten ontwikkeld. Deze zien er misschien iets anders uit, maar klinken wel degelijk volwassen. Later stap je vanzelf over op de grote fluit.

Fluitlessen voor volwassenen

Fluitlessen voor volwassenen worden meestal gegeven als lessen van 30 minuten in de twee weken. Je hebt dan voldoende tijd om de les voor te bereiden. Als je een aantal jaren les hebt gehad kun je een deel van de lestijd eventueel gebruiken om mee te spelen in een (project)ensemble. De ensemblelessen zijn in dat geval verbonden aan een speciaal project waar je naartoe werkt. Juist de afwisseling van lessen met zo nu en dan een ensembleproject is een goede combinatie.

Optreden

Optreden voor publiek is natuurlijk spannend, maar ook heel leuk en leerzaam! Meerdere keren per jaar zijn er voorspeelgelegenheden, workshops en evenementen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Je krijgt dan de gelegenheid om te laten horen wat je graag speelt en welke vorderingen je hebt gemaakt. Familie en vrienden zijn uiteraard van harte welkom!

Diploma

Het is mogelijk een diploma te behalen, dat laat zien dat je bepaalde muzikale en technische vaardigheden beheerst. Je krijgt theorie- en luisterlessen en natuurlijk doe je een praktijkexamen fluit om het geheel af te sluiten. De muziek voor het examen zoek je samen met Leonie uit. Het spreekt voor zich dat er bepaalde eisen gesteld worden voor het examen, maar het is zéker zo belangrijk om tijdens het examen muziek te laten horen die je met liefde speelt én waarmee jij jouw muzikale verhaal kunt vertellen.

Wat doet muziek met jou?

Muziek maken is een leuke en ontspannen bezigheid. Vaak kun je met muziek meer zeggen dan met het vertellen van een verhaal. Maar wat leer je eigenlijk nog meer door met muziek bezig te zijn? Welnu, muziek:

  • verbetert het functioneren van het geheugen;
  • verhoogt het IQ van kinderen met 8-9 punten;
  • leert de aandacht te richten op relevante informatie;
  • bevordert taal- en spraakontwikkeling;
  • leert multitasking: je maakt de koppeling tussen beweging en geluid;
  • brengt je linkerhersenhelft (spraak en denken) en rechterhelft (emoties) meer in evenwicht,  zodat ze beter samenwerken;
  • leert je goed plannen en focussen, problemen oplossen, discipline te hebben en leert je goed samen te werken in een team;
  • verbindt en maakt jou een completer mens.